Türkiye

ABD’nin S-400 baskısını yorumlayan Rus uzman: Türkiye bağımsız bir oyuncu olduğunu gösterdi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Washington ziyaretinde F-35’ler konusunun gündeme geldiğini dile getirerek, “S-400’ler hala çözüm bulmak istediğimiz bir sorun. Sorunu aşmak istiyoruz fakat henüz başarılı olamadık” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, F-35 konusunda ABD ile görüşmelerin sürdüğünü ve paraların geri alınacağını belirtti.

Rus siyaset bilimci ve ABD uzmanı Dmitriy Yevsatfyev, Sputnik’e demecinde F-35 ve S-400 etrafındaki durumu değerlendirdi.

Washington’un, Ankara’nın S-400 sistemlerine sahip olmasının gerçekten de uzun süredir çözmeye çalıştığı ancak başarısız olduğu büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Yevstafyev, “S-400 sistemleri gerçekten de ABD için rahatsız edici, temel taşı niteliğinde ve tek kelimeyle çok büyük bir sorun. Zira bir NATO müttefikinin hava savunma sisteminde kendilerinin (ABD’nin) kesinlikle hiçbir şekilde kontrol edemediği bir sisteme sahip olması ABD için kesinlikle kabul edilemez. Bu ABD’nin kesinlikle çekemediği bir durum ve onlar hiçbir şey olmamış gibi sakinleşmeyecek” diye konuştu.

ABD’nin kendi çıkarlarını gözeterek Türkiye’yi ihtiyaç duyduğu tutuma ikna etmek için her türlü yöntemi kullanmaktan çekinmediğine, baskı yaptığına ve yapmaya devam edeceğine dikkat çeken Yevstafyev, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’ye, bir NATO üyesi olduğu ve ortaklarına karşı yükümlülükleri olduğu bahanesiyle sürekli olarak baskı yapılıyor. Ancak Ankara uzun süredir bağımsız bir oyuncu olduğunu kanıtladığı için bu baskı başarı getirmeyecek. Türkiye’nin S-400’leri Ukrayna’ya devretmesi veya başka bir ülkeye satması pek mümkün görünmüyor.”

Rus uzman, F-35 konusunda ise aslında Türkiye’nin artık ABD’den savaş uçağı teslim alacağını veya yatırdığı paraların geri döneceğine inanmadığını, ancak üretim programına dönme niyetinde olduğunu kaydetti.

Yevstafyev, “Ankara, Washington’un yaklaşık bir buçuk milyar dolar iade etmesini ve bu projeye yatırım yapan Türk şirketlerinin zararını tazmin etmesini, ya da parça satın almaya devam etmesini talep ediyor. Ancak bu anlaşmazlıkta henüz ilerleme sağlanamadı. Sanırım Türkiye artık ne F-35’leri ne de paraları almayı umuyor, ama ne olursa olsun bu savaş uçaklarının üretiminin teknolojik döngüsüne geri dönmek istiyor. Zira bu savaş uçaklarının ekipman, elektronik sistemleri ve gövde elementlerinin önemli bir kısmını Türkiye üretiyordu. Paranın yanı sıra bu, Türkiye’nin askeri sanayi sektörünü iyi durumda tutmasına da imkan tanıyacak” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu